Wat eten we vandaag?

  • Dennis

    Wat vandaag weer te bedenken voor het avondmaal?

    Deel hier inspiratie!

  • Tom-Eric

    Wij hebben nog wat papaja in de koelkast liggen, dus waarschijnlijk eet ik vanavond Som Tam met kleefrijst.

    Som Tam

    Heerlijk, maar wel erg pittig!

  • Cynthia

    Vanavond gemengde sla (ja uit een zakje...) met gebakken biologische champignons en oesterzwammen, ui.. Verder ongezouten notenmix erin voor een herfstig effect, vinaigrette met bosbessensmaak, olijfolie, mosterd en kruiden eroverheen, en ik heb heerlijk Frans brood om erbij te serveren.

    Ik heb gewoon wat herfstige dingen bij elkaar geraapt en hoop dat het smaakt! :D

  • An

    Jullie hebben alvast leuke gerechten klaarstaan voor vanavond!

    Bij ons worden het gewoon aardappelen met gepaneerde kipfilet en erwtjes en wortelen. Ook wel lekker :-)

  • Tinker Bell

    Ik eet vandaag "moo pad num pik pao", gebakken varkensvlees met zoete chilli paste en rijst:

    moo pad num pik pao

  • Gerard

    Denk eraan dat wijn zeker niet alleen goede stoffen bevat. Er zitten vaak veel metalen in en uiteraard is alcohol ook niet goed voor je. Als je de gezondheidsvoordelen van wijn wilt, zonder de nadelen, dan kun je beter druiven eten.

  • Cynthia

    Dat denk ik ook Gerard... Ik hoop dan ook dat Rob (of Els :P) dat vooral als grapje bedoelde ;-)

    Wat heb ik vanavond gehad... Iets heel simpels want had geen zin/tijd voor uitgebreid koken! Basmatirijst met mais, erwten en bosui, en daarbij een spinazie/kaasburger van de Appie. Toch echt lekker :)

  • Cynthia

    Tja, iedere dag en dan ook nog bij zowel lunch als avondeten vind ik toch echt wel veel, ik zou dan ook erg benieuwd zijn hoe je lichaam zou reageren als je een week geen alcohol zou drinken. Of je dan naar de AA moet is een ander verhaal, maar dat het slecht voor je lichaam is dat is wel zeker. En ik denk dat de meesten het wel met me eens zullen zijn dat jullie helemaal zelf mogen weten hoeveel je drinkt etc, maar het is wel goed om dit even te nuanceren denk ik.

  • Cynthia

    En wat ik vandaag eet... Ik ga naar Restaurant Waanzinnig in Tilburg, waar meer dan de helft van de kaart vegetarisch is en waar ik dus de tijd van mijn leven zou moeten hebben... Ik heb de kaart al bestudeerd maar weet nog niet wat ik ga bestellen. Spannend! :-D Zie kaart: http://www.waanzinnigtilburg.nl/wp-content/uploads/2013/11/Menukaart-20131121.jpg

    Jammieeeee! Ik denk eigenlijk dat we (december maand is al duur genoeg) voor "de waanzinnige maaltijd" gaan en dan een ander keertje uitgebreider. Kan niet wachtennn!

  • adriaan

    Vanavond maak ik een vegetarische risotto met kastanje champignons, rode ui en flink wat parmezaan, simpel maar o zo lekker. En hierbij misschien nog wel een glaasje pinot noir.

  • adriaan

    Uit eten is altijd wel wat Bourgondischer dan thuis eten hoor Rob. We hebben een i.d.d. flesje gedronken (niet helemaal leeg maar dat doen we vanavond nog, lol) cuvee Julius van Beck uit de Pfalz

    Jullie genieten er ook van hoewel bief niet zo mijn ding is. Pinotage kan erg lekker zijn.

  • Gerard

    Er zitten dus duidelijk nadelen aan het drinken van wijn. Zolang je dat weet is het prima. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat je daar mee doet zolang je maar niet denkt dat het goed voor je is :)

    Je drinkt wijn ook niet omdat het goed voor je is, je drinkt het omdat je het lekker vindt of gezellig om samen te drinken. Dat wijn ook gezondsheidsvoordelen heeft heb je eventueel in je achterhoofd als excuus om niet te hoeven stoppen.

    Met roken is het eigenlijk net zo. Iedereen weet dat onomstotelijk is bewezen dat roken slecht voor je is. Toch zijn er ook gezondheidsvoordelen te behalen met roken. Roken heeft een gunstig effect op sommige ouderdomsziekten zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. En stoppen met roken geeft een beduidend hogere kans op stress dan roken.

    Het gaat altijd om de verpakking waar hetgeen dat je binnen krijgt in zit. Ik probeer ongezonde verpakkingen gewoon zo veel mogelijk te vermijden.

    En als ik dan iets wil vieren dan koop ik Lovechock pure/nibs. Ook niet optimaal gezond, maar wel lekker!

  • adriaan

    @ Rob, het was geen witte Pinot Noir hoor, deze heb ik nog niet zo vaak gedronken in pure vorm. 1x bij mijn keuken bij het complexe zalm gerecht. Het was de rode Spätburgunder vermengd met twee andere rode druiven. Fijne zuren en mooi aroma en niet zo'n stevige body en afdronk. Typisch Duis rood dus.

    Wij wonen ook op een appartement maar hebben een kelder op de b.g.g. waar ik een klein voorraadje bewaar. Dit gaat aardig. De meeste wijnen zijn op dronk als je ze koopt en hierdoor is bewaren niet meer noodzakelijk. Wel is het lekker om soms een belegen Bordeaux te drinken.

    Ik koop ook gewoon wijnen met een draaidop, die zie je nl. steeds meer. Ik heb er geen slechte ervaringen mee.

  • adriaan

    @Gerard als je een glaasje wijn drinkt dan hebben andere niet drinkers er verder geen last van. Bij roken is dit wel. Verder ben je aan roken sneller verslaafd.

    Het mooie van wijn is dat er zoveel verschillende smaken zijn. Over de gehele wereld zijn mensen bezig om de mooiste wijn te maken. De top wordt steeds breder en er is voor ieder wat wils.

  • Gerard

    Roken en drinken is zeker niet hetzelfde. Het ging me gewoon om een voorbeeld waarbij iets zowel slechte als goede kanten heeft.

  • Gerard

    Ok, vandaag eet ik iets leuks voor de lunch/ontbijt

    Toen een tijd geleden een ingenieur Soylent bedacht werd dit idee opeens erg veel besproken in onze kringen. Niet meer nadenken over wat je moet eten, geen gezeur over de 200gr groente/fruit of een tekort aan vitamines. Alles in 1 compact drankje dat je in de morgen klaarmaakt en de rest van de dag kunt gebruiken. Het is ook nog eens superlang houdbaar en uiteindelijk veel goedkoper dan gewoon eten. Wereld voedsel probleem oplossen iemand?

    Ik heb eens gekeken of ik een blend kan maken van standaard voedsel ingrediënten die ook alle voedingsstoffen bevat die ik voor mezelf nodig vind. Na wat uitzoekwerk ben ik op het volgende uitgekomen:


    • 1 pak biologische diepvries boerenkool (450g)

    • 1 paranoot

    • 250g linzen

    • 2 el edelgist (reformwinkel)

    • 0.5 el lijnzaad (reformwinkel)

    • 1 mandarijn

    • 10 amandelen

    • 100gr kastanje champignons

    Totaal 670 calorieën.

    Veganistische Soylent

    De boerenkool gooi ik eerst 8 minuten in de magnetron samen met de champignons. Als ik champignons niet goed kook beginnen mijn darmen na een paar minuten al te borrelen. Linzen komen gewoon uit een blikje van bonduelle. Ik spoel ze wel af ivm de hoeveelheid zout. Edelgist is een typische smaakmaker voor een veganist. Om die reden wordt er ook vaak vit B12 (en andere b-bitamines) aan toegevoegd en daar gebruik ik het hier ook voor. Alles in de blender en blenden maar. Als het te stevig wordt, dan doe ik er wat water bij. Kan natuurlijk ook best een extra mandarijn of zoiets zijn.

    Ik eet het niet zo vaak, want heel interessant is het niet. Het is meer voor de gein. Boerenkool wissel ik nog wel eens uit met spinazie en ipv linzen kidneybonen oid gaat ook prima

  • Rianne Dekker

    Gerard, ik lees wel vaker volgens mij dat je iets in de magnetron doet, maar is magnetron-voer niet slecht dan? Iets met straling enzo? Ik dacht: daar weet jij vast wel meer vanaf.

  • Gerard

    Het angst voor straling fenomeen heeft zijn wortels niet in de wetenschap en kan ik dus ook niet veel mee. Sterker nog, de eenduidige conclusie van de wetenschap is dat die straling geen nadelige effecten heeft.

    Je zou nog kunnen kijken naar behoud van voedingstoffen en daar komt de magnetron heel goed uit de bus: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1750-3841.2009.01091.x/full

    Een bijkomend voordeel is dat je geen vet nodig hebt en ook geen of nauwelijks water hoeft toe te voegen. Minder water = meer smaak. En je kunt ook geinige dingen doen zoals groenten tot boven het kookpunt verhitten wat geinige smaakeffecten geeft zonder dat zich carcinogene stoffen ontwikkelen zoals bijvoorbeeld bij bakken wel kan gebeuren.

  • Myriam

    @ Rob en Els ... jullie krijgen bijval ... wij drinken ook iedere dag wijn bij ons avondeten. Als we buiten de deur lunchen ook 's middags. Het kan maar lekker zijn!

    Vanavond eten wij smeus. Benieuwd? http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/smeus

    Ik bak er wel een extra stuk kabeljauw bij want wij eten het als hoofdgerecht. Lekker!

  • Gerard

    Gisteren heerlijk en goedkoop gegeten. Voor de hele familie een flinke pan met stevige erwtensoep.

    Voor 4 personen:


    • 300g spliterwten (€0.35)

    • 1/2 knolselderij (€0.50, nu 1 knol bij de AH voor €0.99)

    • 4 flinke wortelpenen (€0.25, €0.99 / kilo bij de AH)

    • 1 à 2 uien

    • 1 prei (optioneel)

    1 wortel bewaren en alle andere spullen kleinsnijden en in de pan met flink wat water (1.5-2lt). Ongeveer 45min koken. Pureren met staafmixer. Dan doe je de laatste wortel in plakken er in. Die spelen dan plakjes rookworst. Op smaak brengen met peper, zout, peterselie (of een bouillonblokje). Nog 20 minuutjes pruttelen en klaar.

    Ik heb het geserveerd met plakken eigen gebakken volkoren brood (€1,-) anders hebben de kinderen van die lange gezichten.

    Gezond en lekker eten met de hele familie voor €0.50pp!

  • adriaan

    Onze erwtensoep bestaat uit:

    spliterwten

    prei

    patak's (indiaanse kruidenpasta)

    gerookte kip (Die spelen dan plakjes rookworst)

    en bouillonblokje

    gezond? maar zeker lekker voor ca. €1.50pp.

  • Gerard

    Ik beschouw overigens volkorenbrood ook niet als gezond hoor. Modern gemalen meel heeft zo'n fijne structuur dat het veel te snel verwerkt wordt door je lichaam en een net zo grote suikerspiegel schommeling teweeg brengt als het eten van een mars.

    Ik bak het graag zelf omdat ik dan weet wat er in zit. Modern brood bevat zo'n waslijst aan producten om het sneller te laten rijzen, sneller af te bakken, voor de kleur, voor de houdbaarheid, voor de fluffyness en geur.

    Je kunt bij de AH overigens Allisonbrood krijgen. Daar zit alleen meel, gist, zout en water in. Lekker stevig brood.

  • Cynthia

    Geweldig... Dit ga ik ook eens proberen maar moet nog een keukenmachine aanschaffen (slecht!!) haha.

    Vanavond iets nog onbekends, ik ga googlen...

  • adriaan

    Ik heb vanavond een personeels-borrel met hapjes, ook geweldig ongezond, maar hoort erbij.

  • Gerard

    Ik gebruik geen keukenmachine hiervoor. Staafmixer. In de meeste gevallen makkelijker omdat als je wilt blenden met een blender, dan moet je alles omscheppen van de pan in de blenderbeker en vice versa. Ik gebruik wel een blender voor andere dingen.

    Om brood te bakken heb ik een geen-kneed, geen-bakvorm recept:

    - 400g volkoren meel

    - 300g lauwwarm water

    - 11g gist

    - zout

    Alles bij elkaar in kom, roeren met een lepel totdat alles gemixed is (1 minuutje werk)

    2 uur kom wegzetten met een (eventueel vochtige) theedoek erover op kamertemperatuur

    Hierna meel erover, uit de bak halen en een bol vormen van het deeg door de bovenkant onderop te vouwen als het ware met je handen. Zorg dat je het niet kneed, want dan druk je de lucht eruit (40 seconden werk) maak een bol van het deeg

    De bol 40 minuten laten rusten op bakpapier.

    Bestrooien met meel en even een beetje insnijden aan de bovenkant (1cm diep) zodat hij niet heel raar openknapt in de oven.

    Dan 35 minuten in de oven op 200C. Als het deeg in de over gaat giet ik meteen een half kopje kokend water in een vrije bakplaat, dit geeft stoom en geeft de korst een goede structuur. Over wel dicht laten tijden het bakproces.

    Met alles opruimen erbij effectief nog geen 10 minuten werk.

    Brood wel goed laten afkoelen voordat je het snijdt, het wordt dan lekkerder.

    1kg volkorenmeel kost nog geen euro en geeft 2 broden.

    Artisan brood

  • Cynthia

    Haha mooie opmerking Rob/Els :)

    Nee klopt Gerard, maar staafmixer heb ik ook niet haha. Staat op mijn verlanglijstje, ik hoop dat ik zulke dingen straks krijg als ik ga trouwen ;-)

    Maar het recept is in ieder geval opgeslagen!

Volg deze dialoog via e-mail

Onderwerpen

Markdown

Om opmaak toe te voegen aan een topic of reactie kan je gebruik maken van Markdown.