Gezond uit eten gaan

  • Gerard

    Ik eet zo gezond mogelijk, maar vind het erg lastig om gezond eten buiten de deur te krijgen.

    In bijna alle restaurants wordt erg veel zout in het eten gebruikt, veel olie, vet, suiker, brood, pasta en dierlijke producten. Ik wil juist zo veel mogelijk goede voedingsstoffen binnen krijgen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten, en fytochemicaliën.

    Uiteindelijk bestel ik iets in de trant van: "Een veganistische maaltijd salade, zonder dressing, zonder brood". Als je pech hebt krijg je dan sla met tomaat, als je geluk hebt lekker gekookte groenten, gecombineerd met verschillende soorten sla, fruit of champignons.

    Je moet er vaak wel bij vertellen dat je honger hebt, want een bord sla + groenten (zeg 400g) is maar 100 calorieën en dat is niet genoeg voor een maaltijd.

    Als je met die wensen in Sittard wilt lunchen en je wilt lekker en genoeg eten, dan lijk je alleen maar terecht kunnen bij Down Under of Meds. Eventueel zou je nog all-you-can-eat sushi kunnen doen (Yumi of Tr&ta) omdat je dan kunt uitzoeken wat je wel en niet wilt, maar de keuze op het menu is dan wel beperkt.

    Als iemand tips of advies heeft, dan hoor ik ze graag!

  • Tom-Eric

    Ik weet dat er in grotere steden (Amsterdam, Maastricht, etc.) restaurants zijn die zich richten op gezonde eters, maar ik denk dat je in andere plaatsen inderdaad problemen krijgt. Het is voor jou natuurlijk extra moeilijk omdat je maar heel weinig eten als 'gezond' beschouwd.

  • Gerard

    Ik denk dat de wetenschap wel duidelijk heeft wat gezond eten is. De vraag is, hoeveel wil je er van hebben?

    Ik probeer zo gezond mogelijk te eten. Ook dingen die niet noemenswaardig slechte stoffen bevatten, maar ook niet heel veel goede stoffen (dus bijvoorbeeld havermout, rijst) probeer ik zo veel mogelijk te vervangen door groenten. Let op! havermout en rijst zijn een stuk gezonder dan eten uit een pakje, of een lap supermarktvlees, maar het kan dus beter.

  • Cynthia

    Hoi Gerard,

    Moeilijke vraag, en ik kan die ook niet zomaar beantwoorden. Heel eerlijk, als er meer restaurants waren die sterke gerechten voor de veganistische eter hadden (dan heb ik het dus nog niet eens over weglaten van brood en dressings), zou ik inmiddels waarschijnlijk wel veganist zijn geworden. Dat geeft al aan dat ik het antwoord ook niet heb gevonden.

    Misschien wel leuk voor je om te weten... Ik heb zelf via crowdfunding geïnvesteerd in Arq, een vegetarische lunchroom en fastfoodrestaurant te Rotterdam waar minstens de helft van de kaart ook veganistisch zal zijn. Natuurlijk zijn de gerechten dan niet per definitie ook gezond, maar ze zullen daar wel veel beter aan je wensen kunnen voldoen. Restaurant opent in januari.

    En dit is niet bedoeld als reclame. Ik heb namelijk bij datzelfde bedrijf voor crowdfunding ook al gezien dat er in Breda mogelijk een vegetarische theekamer/lunchroom komt. Ik weet niet, gevoelsmatig begint dit stukje van de culinaire wereld zich op dit moment echt te ontwikkelen, het ontvangt al langer aandacht in kookboeken en magazines maar ik denk dat het nu ook naar de restaurants gaat komen... Maar niet in de reguliere. Daar betekent geen vlees nog altijd een salade met geitenkaas. (eerlijk gezegd denk ik daarom nog steeds dat het een goed idee zou zijn om op Eet.nu een blog te laten schrijven door een vegetarier of veganist die over zijn/haar ervaringen hiermee zou kunnen schrijven... had mezelf al aangeboden maar ik ben het helaas niet geworden. Nouja, ik denk in ieder geval dat als er meer aandacht voor komt, het vanzelf ook een betere plek in de gastronomie gaat krijgen, dus ik sta nog steeds achter het idee).

    En mocht je nog goede gezonde spots tegenkomen... dan hoor ik er ook graag over, probeer me ook meer bewust te worden van wat ik eet maar als je zo mijn recensies leest zie je wel dat dit nog niet zo goed lukt ... schaam

    Groetjes Cynthia

  • Tom-Eric

    We hebben Arq meteen toegevoegd op Eet.nu: Arq - bedankt voor de tip!

  • Marie Dooghe

    hallo Gerard , ik heb misschien een idee...

    surf eens naar www.safraan.be

    een vegetarisch, biologisch eethuis sinds 1993

    veganistisch, lactosevrij, zonder suiker, notenintolerantie, glutenvrij..;allemaal geen probleem!

    het menu wordt met plezier aangepast

  • Cynthia

    Wow Marie, klinkt super... Maar het is helaas zo ver weg :(

  • adriaan

    Hoi Gerard,

    kan gezond ook echt lekker zijn?

    Alleen groenten lijkt mij nl. niet echt lekker.

    Ik heb weleens een echt lekker vegetarisch gerecht op maar of het gezond was?

  • Tom-Eric

    Volgens mij moet dat wel kunnen, aangezien er genoeg ingrediënten zijn de lekker en gezond zijn. Wat wel een probleem is binnen Gerard's dieet is dat dingen waarvan niet zeker is of ze ongezond zijn ook niet in zijn gerechten voor komen. Dat beperkt zijn keuze in ingrediënten natuurlijk.

    Niet dat ik ooit aan zijn dieet wil beginnen, er zijn veel te veel dingen die ik echt lekker vind die ik dan zou moeten laten staan en omdat je alleen maar groente eet heb je of de hele dag honger, of moet je de hele dag door blijven eten, of je moet gigantische porties eten. Ik houd het nu met een goed ontbijt (= 2 broodjes met beleg) uit tot in de avond.

  • Gerard

    Ik vind het super lekker! Maar ik moet ook zeggen, mijn smaak is in de loop der tijd aardig veranderd.

    Zoals je aan zout gewend raakt en steeds meer nodig hebt ben ik juist bezig geweest om te ontwennen. Ik eet veel minder zout. Verse groenten en fruit bevatten geen zout, dus het enige zout dat ik binnenkrijg is wat ik zelf toevoeg. Als ik uit eten ga, dan smaken veel dingen opeens super zout.

    Ik eet geen dressings over mijn salade en proef nu de afzonderlijke fantastische smaken van de verschillende soorten sla. Die smaken heb je geen weet van als je dressing gebruikt.

    Ik denk ook niet dat je gezond eten moet beschouwen als laten staan van ongezonde dingen. Ik probeer gewoon zoveel mogelijk gezonde dingen te eten en als ik ongezonde dingen zou eten, dan kan ik minder gezonde dingen eten. Je kunt daar net zo ver in gaan als je wilt. Vervang 1 maaltijd per dag eens voor iets gezonds, of snack met fruit/groente.

    Zetmeel rijke groenten vullen meer en langer dan zetmeel arme groenten. Simpel rijst met groenten en kruiden is een normale maaltijd waar je lang op kunt teren, of aardappels met groenten of een bonenschotel met pittige tomatensaus. De groenten met de meeste goede nutriënten per calorie vullen niet lang omdat er ook veel water in zit (boerenkool, sla, spinazie) en daar moet je wel veel volume van eten als je er van wilt leven (25kcal / 100g). Meestal eet ik in de ochtend en middag voornamelijk bladgroenten / salade en in de avond iets met zetmeel rijke groente.

    Aan het begin ben je bezig om de dingen die je gewend bent te vervangen. Dus vlees => vleesvervanger => bonenburger, zout => dieet zout => kruiderij, brood => allisonbrood => wortelbrood, maar na een tijdje begin je zo de smaak van lekkere groente te waarderen dat je niet meer zo veel gekke fratsen met je eten uit hoeft te halen om er toch intens van te genieten. Dat zal wel lastig voor te stellen zijn als het je nog niet is overkomen.

  • Cynthia

    Ik heb zelf een compleet ander motief dan gezond eten, omdat ik genieten heel belangrijk vind en het me eigenlijk niet zoveel uitmaakt hoe ik dat doe. Het is dierenleed wat mij in het afgelopen jaar zo ontzettend is gaan tegenstaan dat ik mezelf wel eens kan haten om het feit dat ik nog kaas en eieren etc eet, wetende dat lang niet alles daarvan daadwerkelijk biologisch of diervriendelijk is (wanneer ik zelf iets in de supermarkt koop, kies ik altijd voor biologisch als dat er is, dat wel). Om die reden streef ik er heel erg naar dat ik op een soortgelijke manier als jij (Gerard) naar eten kan kijken en ook dat ik die levensstijl durf te verkiezen boven het gemak en sociaal geaccepteerde aspect van "eten wat de pot schaft" en "vooral niet te moeilijk doen". Restaurants bezoeken is een van mijn allergrootste hobby's en ik vrees echt voor het moment dat ik dat als veganist moet gaan doen. Dus wellicht moet ik een hele lijst aan restaurants gaan zoeken die veganistische keuzes hebben, om mezelf moed in te praten? Ik ben er alleen bang voor dat het niet gaat werken. Vegetarisch worden heb ik op een avond beslist en daarna stug volgehouden, maar dit is een beslissing waar ik zo erg over twijfel dat ik het minder kans van slagen geef.

    Tot zover mijn persoonlijke dilemma's. Ik hoop op dit forum motivatie op te doen om toch de stap te wagen... Of inspiratie om het niet te doen maar wel te verzekeren dat ik alleen echt diervriendelijke zuivelproducten eet.

  • adriaan

    Oeps, salade zonder dressing. Dan moeten mijn smaakpapillen opnieuw ingeregeld worden om dit lekker te vinden.

    Het lijkt me wel een erg grote stap om zonder zout te eten. Ben nu 'verslaafd' aan chips. Een vers broodje met roomboter en zout is heerlijk. Zonder zout en boter eet ik het alleen als ik echt trek heb. Als ik 'gezond' doe dan pak ik olijfolie i.p.v. boter, lol.

    Ik geef wel toe dat het beter voor mijn lichaam is om meer op te gaan letten maar heb nog een lange weg te gaan als ik dit van Gerard lees.

  • Gerard

    Bij mij ging het met stapjes. Dus eerst veel salade eten met dressing, dan gezondere dressing (niet op basis van olie en/of suiker) en toen geen dressing.

    Als je geen brood meer eet, dan krijg je al heel wat minder zout binnen. Je raakt vanzelf gewend aan minder zout en uiteindelijk mis je het niet meer. Dat is iets wat vanzelf gaat en hoef je dus niet tegenop te kijken.

    Maar ja, als veganist eet je wel anders dan wat je gewend bent. Een vegetariër laat enkel het vlees weg en voegt een stukje nepvlees toe. Voor alles wat je weglaat is een vervanging. Als veganist is dit iets lastiger en soms niet mogelijk. En als je dan gezond wilt eten, dan is dit nog lastiger. Geïsoleerd soja eiwit is uiteraard niet gezond, net als de suikers en vetten die veel gebruikt worden om smaak te geven aan producten die absoluut geen smaak hebben.

    Uiteindelijk kom je erachter dat dit helemaal geen probleem is, omdat het juist je vorige eetpatroon is waar je vanaf wilt. Dat is iets heel anders dan hetzelfde patroon willen houden, maar dan zonder de nadelen (ongezond, dierenleed, etc)

  • adriaan

    Ik begin te snappen waarom het zo moeilijk is een passend restaurant te vinden.

  • Tom-Eric

    Ik wou dat we een like knop hadden voor reacties ;-)

  • Gerard

    Je bent wel in een uniek positie om dat te maken @Tom-Eric :)

  • Cynthia

    Lol :D

  • Jamie

    Misschien een beetje laat, maar een heerlijke en gezonde manier van eten: http://www.hollandevenementengroep.nl/nl/tuk-n-thai

  • Gerard

    Klinkt wel als een leuk concept. Voor zover ik het begrijp serveren ze voornamelijk vlees. Als het met groente kan, dan eet je voornamelijk gekookte groente. De bouillon zal wel te veel vet en zout bevatten, maar het principe kan in ieder geval gezond gemaakt worden.

  • Jos Rietveld

    Nog een late reactie maar niet te laat, denk ik. In Groningen een keer bij Bla Bla-vlees-noch-Vis(*) gegeten. Prima voor vegetariërs, ook veganisten zijn welkom. Wij aten uitstekend, niks geen malle vleesvervangers, gewoon geen vlees en vis en goede creatieve invulling hiervan. Omdat wij zelf ook vaak vegetarisch eten (wederom, niks geen malle op vleesgelijkende viezigheid) waren we erg kritisch maar zijn bepaald niet ontevreden thuisgekomen. Wat wij dan thuis eten bijvoorbeeld is Nigvziani badrijani (Georgië), aubergines met noten/kruidenvulling. Of anti-kannibaaltjes, schijnt in België bekender te zijn dan hier: rode -rauwe- bieten in tartaarvorm met noten en kruiden. De naam heb ik niet bedacht.

    (*)Cynthia, Rotterdam heeft ook een vestiging!

  • adriaan

    Speciaal voor de liefhebbers van gezond: http://www.groenedag.org/R1/NL/Prod/Chlo/fmChlorel.html

  • Gerard

    Geinig, jammer dat het niet goed genoeg gekweekt kan worden om als voedsel te dienen, maar enkel als suppletie.

  • Jos Rietveld

    Adriaan, interessant!

    Gerard, wel gunstig om heel veel mensen als suppletie te dienen (citaat uit het artikel):

    Maar er is nog een andere buitengewone eigenschap van chlorella, genoemd de "chlorella groeifactor" (CGF) Het is een eigenschap die wetenschappers van over de gehele wereld bezig houdt. Wetenschappers vinden geen antwoord op de vraag waarom chlorella sneller groeit dan om het even welk ander voedingsmiddel dat door de mens wordt gekweekt. Chlorella verviervoudigt zichzelf iedere 20 uur. Wanneer de CGF door de mens wordt geconsumeerd, verhoogt het vermogen weefsels te herstellen en te genezen aanzienlijk. Bovendien vermeerdert de groeisnelheid van de lactobacillus (gewenste bacteriën) in de darm.

  • Gerard

    Ik geloof dat het alleen gunstig is als je een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen, maar daar kun je ook andere planten voor eten. Je kunt natuurlijk niet de positieve eigenschappen van een product die worden genoemd door de verkoper van dat product klakkeloos aannemen.

    Als je een meer objectieve bron neemt, dan klinkt het al heel anders. "Available scientific evidence does not support claims that chlorella is effective against cancer or other diseases in humans"

    Het lijkt in ieder geval niet schadelijk zoals veel supplementen uit andere blauw-groene algen en spirulina kunnen zijn.

Volg deze dialoog via e-mail

Onderwerpen

Markdown

Om opmaak toe te voegen aan een topic of reactie kan je gebruik maken van Markdown.