Ethiek: Uitnodiging krijgen van een restaurant voor een recensie....

  • Arnaud de Klerk

    Vorige maand kwamen we als gezin terug van vakantie en toen vond ik het volgende bericht in mijn Facebook Messenger:

    "Hallo Arnaud graag wil ik u kosteloos een dinner voor 2 p, aanbieden bij wijnbar pinot in Breda 4 gangen menu, in ruil voor een iens recensie, Mvg chef koen Betjes"

    Nu mogen wij graag uit eten gaan en daar ook over schrijven, maar hier was ik wel een beetje verbaasd over, maar ook wel een beetje gevleid. Nu heb ik tot 3 keer toe gereageerd op desbetreffend bericht maar nooit meer iets van Pinot gehoord, terwijl ze wel mijn berichtjes hebben gelezen. Maargoed, even goede vrienden :)

    Inmiddels zat ik me te bedenken dat het misschien maar goed is ook dat het niet is doorgegaan. In hoeverre krijg je een correcte recensie? Ze weten dat je er bent om een recensie te schrijven, dus ze zorgen wel dat alles tip-top in orde is.

    En wat als het tegenvalt? Ik zou mezelf namelijk niet verplicht voelen om een positieve recensie te schrijven, omdat we uitgenodigd zouden zijn.

    Overkomt anderen dit wel eens? Hoe gaan jullie daar mee om?

  • Tom-Eric

    In Amerika is het heel normaal dat je als "Yelp Elite" wordt uitgenodigd door verschillende restaurants omdat hun recensies veel zwaarder meetellen in de publieke perceptie van een zaak. Hier in Nederland is het (nog) geen grootschalig probleem. Persoonlijk vind ik dat als je ingaat op zo'n uitnodiging, dat je dat dan het beste ook kan vermelden in je recensie.

    Ik denk dat heel belangrijk is om in het achterhoofd te houden is dat recensenten geen journalisten zijn en dus veel minder met ethiek bezig zijn tijdens het schrijven van een recensie. Als lezer van een recensie zou ik dat dus ook vooral kijken naar het totaalbeeld dat geschetst wordt door meerdere recensies dan af te gaan op één specifieke recensie.

  • Tom-Eric

    Alhoewel wellicht journalisten ook niet altijd bezig zijn met ethiek: #Pannenkoekengate: schreef Parool 'goedmaakreportage' na valse beschuldiging?

  • adriaan

    Tja wat is een correcte recensie?

    Ik schrijf altijd mijn persoonlijke beleving en dat is dus subjectief en niet meer dan een momentopname. Ik schrijf niet iets waar ik niet achter sta, wel ben ik altijd voorzichtig met negatieve kritiek.

    De meeste restaurants (her) kennen me als recensie schrijver. Het kan dus zijn dat deze chef de gerechten naar mijn persoonlijke smaak zal afstemmen, dat is overigens zeker niet gebruikelijk bij restaurants die ik voor het eerst bezoek, wel bij de restaurants die ik regelmatig bezoek. Dit gebeurt natuurlijk niet alleen bij "recensieschrijvers" maar ook bij de andere vaste gasten. Een goede chef zal altijd proberen zijn gasten te verwennen want zo bouw je aan de klantenkring.

    Ik heb wel eens een gratis etentje gewonnen, en er is wel eens een gratis etentje aangeboden maar dat compenseer ik dan grotendeels met de tip. Ook heb Ik een keer een try-out etentje aangeboden gekregen maar daar mocht ik niks over schrijven. Wel werd rechtstreekse terugkoppeling met de chef op prijs gesteld.

    En zoals Tom-Eric al aangeeft is het totaalbeeld dat geschetst wordt door meerdere recensies dat voor het restaurant belangrijk is.

  • Arnaud de Klerk

    Als eerste bedankt voor jullie feedback. Ik denk dat ik mij heel goed kan vinden in wat Tom-Eric zegt: Als ik ooit nog een uitnodiging krijg (Die kans zal wel niet echt groot zijn, maar ja...) zal dat inderdaad mijn voorstel zijn: Ik zou hem wel aannemen, maar dit ook vermelden in de recensie. En dit ook van te voren aan de restaurateur laten weten. Dan kan hij/zij altijd nog de boel afblazen en weten we beiden (en de lezers van de recensies) waar we aan toe zijn.

    Negatieve punten noemen in een recensie heb ik geen problemen mee. Als je het maar wel correct doet.. Zie mijn recensie hier: http://www.eet.nu/recensies/805753. Dat moet best kunnen. Anders moet je je site www.alleenmaarpositieverecensies.nl noemen oid. Maar zoals je bij mijn recensie van de Sinjoor ziet, ga ik niet zo maar een 1 lopen uitdelen. Als er iets een 1 waard is dan eet ik mijn eten niet op en vertrek ik.

    Een etentje heb ik ook al wel eens gewonnen (naar aanleiding van mijn recensie hier van Wolfslaar). Over dat gewonnen etentje heb ik overigens geen recensie geschreven. Een goede maand later over een nieuwe etentje aldaar weer wel ;)

  • Arnaud de Klerk
  • Arnaud de Klerk

    Hoi Rob & Els.

    Wijnbar Pinot was het restaurant waar ik over sprak in het eerste bericht. Zij probeerden dus bij mij een recensie op Iens "te kopen" voor een gratis diner.

    Het grappige is dat de chefkok die dit probeerde bij mij, rond die tijd ook zijn baan bij Pinot verloren is. In de periode dat hij er werkte (7 maanden) waren er 60+ recensies.

    Na zijn ontslag in 4 maanden slechts 11 recensies.

    Kortom: Na zijn ontslag veel minder recensies. Even simpel extrapoleren levert op dat zo'n beetje de helft van de eerste recensies "gekocht" is d.m.v. een gratis etentje. Dit loont dus wel als je vervolgens bij Iens daardoor beste nieuwkomer wordt en dus in de media komt.

    Mijn post is dus eigenlijk gewoon een vervolg.

    Kwalijker is het feit dan iens.nl blijkbaar geen problemen heeft met deze "gekochte recensies". Ik heb ze indertijd geïnformeerd en ze zouden het doorgeven aan de de desbetreffende accountmanager.

Volg deze dialoog via e-mail

Markdown

Om opmaak toe te voegen aan een topic of reactie kan je gebruik maken van Markdown.