Studies die met eten en drinken te maken hebben

  • Gerard

    Ik lees veel wetenschappelijke studies en soms kom ik ik interessante studies tegen die met eten of drinken te maken hebben en voor meer mensen wellicht interessant zijn. Ik zal voortaan hier posten wat ik zoal tegen kom.

    Als eerste de volgende studie over rode wijn How red wine prevents cancer

    Rode wijn lijkt kanker te voorkomen, maar dan wel die kanker die het zelf veroorzaakt

  • adriaan

    ehh... is t dan wel een zinvolle studie Gerard????

  • Gerard

    @adriaan ik vind van wel. Het bevestigt veel van de resultaten uit vorige studies en geeft meteen praktische handvaten over het gebruik van wijn.

    @rob done

  • Gerard

    Bij de beoordeling van de betrouwbaarheid van een studie heb ik vaak de bewijspiramide De bewijspiramide in mijn hoofd.

    Vandaag zag ik een studie die nog een stapje verder gaat. Deze studie heeft van de afgelopen decennia de meta-analyses en systematische reviews gepakt en samengevoegd om conclusies over de hele wetenschap te kunnen trekken. Associations between food and beverage groups and major diet-related chronic diseases: an exhaustive review of pooled/meta-analyses and systematic reviews

    De conclusies zijn niet zo spannend en over het algemeen wel bekend. Thee lijkt voordelen te hebben over frisdrank, groente en fruit over vlees. Wel nieuw is grotere voordelen van hele granen over fruit en groente.

    Voor de wijndrinkers: meer dan 950ml wijn/dag heeft een correlatie met ziekten. Daaronder heeft het geen correlatie of een positief effect.

  • Gerard

    Dan moet het geen literfles zijn dus!

  • Gerard

    Helaas roepen veel mensen dat, maar slechts weinigen houden zich eraan. Alles met mate. Meestal is het een excuus om alles met overdaad te nuttigen.

  • An

    Was het niet "An apple a day, keeps the docter away" ?

    Maar als het over wijn gaat, komt het mij ook wel bekend voor.. Al denk ik dat het over een glas ipv fles gaat - nog strenger dus :o :p

  • Gerard

    An apple a day is natuurlijk niet genoeg. Het absolute minimum is 2 stukken fruit en 200g groente volgens het voedingscentrum.

  • An

    Haha, ok! Heb de tijd nog niet gehad om het artikel van Gerard door te nemen, begon gewoon even aan mijn "spreukenkennis" te twijfelen. Leuke woordwissel dan!

    - maar goed, dit is eigenlijk off topic en gaat eerder over voedselspreuken/zegswijzen dan onderzoeken, dus hou ik er verder over op ;-)

  • Gerard

    China Study is een slecht opgezette en uitgevoerde studie. De conclusies zijn wel juist overigens.

  • Gerard

    Haha, dit deed me denken aan die studie van hierboven over meta-analyse van de meta-analyses.

    https://xkcd.com/1447/

    file

  • Gerard

    Er zijn veel diëten die kijken naar de glykemische index van de dingen die je eet waarbij het dan de bedoeling is om dingen te kiezen met een lage GI. Dus geen witbrood, rijst, etc

    De volgende meta-studies kijken naar het effect van laag GI diëten op het gewicht. Concusie: Geen effect.

    Should obese patients be counselled to follow a low-glycaemic index diet? No.

    Glycaemic response to foods: impact on satiety and long-term weight regulation.

    The application of the glycemic index and glycemic load in weight loss: A review of the clinical evidence

  • Gerard

    Een boel geschreeuw, geen onderbouwing, onjuiste informatie met als doel de verkoop van een dieet.

  • Gerard

    Eén glaasje wijn per dag kan toch?

    file

  • Gerard

    Al die onderzoeken over de voordelen van matig alcoholgebruik: onzin zeggen deskundigen in BMJ

    > Research over recent years leads inexorably to the conclusion that for a range of reasons, including confounding and selection bias in the papers generally cited, even low level alcohol consumption is unlikely to protect drinkers from cardiovascular disease.

    > A recent mendelian randomisation meta-analysis further concluded that “reductions of alcohol consumption, even for light to moderate drinkers, may be beneficial for cardiovascular health

  • Gerard

    Rob, het is belangrijk dat je niet naar individuele studies kijkt, maar naar de wetenschappelijke consensus. Zie ook de bewijspiramide hierboven.

    Over koffiedrinken kwam ik dit bijvoorbeeld tegen: Een overzicht van koffie meta-analyses

    Er is kennelijk meer consensus over de voordelen van koffiedrinken dan gedacht.

  • Gerard

    Weinig zout of veel zout, dat is de vraag

    Could 95 percent of the world’s people be wrong about salt?

  • Gerard

    De studies die matig drinken aan een goede gezondheid linken hebben wellicht gemeten hoe welgesteld de drinkers zijn ipv de effecten van alcohol: http://theconversation.com/maybe-moderate-drinking-isnt-so-good-for-you-after-all-72266

Volg deze dialoog via e-mail

Markdown

Om opmaak toe te voegen aan een topic of reactie kan je gebruik maken van Markdown.